Dlaczego warto jeść jajka?

Uwielbiamy jajka. Jemy je na śniadanie w postaci jajecznicy czy pysznego omleta. Na obiad nierzadko przyrządzamy pyszne jaja w sosie musztardowo-koperkowym. Robimy pasty jajeczne i sałatki. Pojawia się pytanie – co tak dobrego jest w jajkach i czy warto je jeść? Lekarze i dietetycy zgodnie mówią: tak, ale ostrożnie. Jak wiemy, jaja, a konkretne żółtko zawiera w sobie dużą ilość cholesterolu. Zdrowe osoby bez problemu mogą sobie pozwolić na dwa jajka dziennie, jednak ludzie z podwyższonym poziomem cholesterolu czy po przebytych zawałach powinny ograniczyć ten składnik w swojej diecie. Jajka są jednak bardzo zdrowe – zawierają niemalże wszystkie witaminy, pomijając witaminę C. Żółtko zasobne jest we wszystkie witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, dlatego zwłaszcza kobiety w ciąży powinny wprowadzić jajka na stałe do swojego menu. Możemy w nich znaleźć również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, D, E oraz K. Jaja są bardzo pożywne i już dwie albo trzy sztuki zjedzone na śniadanie zasycą nas spokojnie aż do obiadu, zwłaszcza jeśli zjemy je w pewną ilością tłuszczu, np. w postaci jajecznicy na maśle. Smacznego.

http://www.cialomarzen.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here