dieta
fot. pixabay.com

Na przestrzeni wielu lat nasze gusta kulinarne zmieniały się wiele razy. Patrząc wstecz można z ciekawością prześledzić co smakowało nam  pięć lub piętnaście lat  temu. Jakie potrawy królowały na stołach wykwintnych restauracji, barów a przede wszystkim, czy my sami lubiliśmy się zajadać w domowym zaciszu. 

Zobacz też: https://www.zdrowie.info.pl/prosto-znaczy-zdrowo/

Z pewnością każdy z nas pamięta smak potraw  z dzieciństwa, niektóre te znajome smaki odeszły w zapomnienie, razem z najwspanialszymi kontynuatorami tradycji rodzinnych w postaci naszych mam babć, dziadków lub rodziców. Każdy z nas pamięta też zapewne liczne potrawy, którymi byliśmy podejmowani  na różnego typu przyjęciach, weselach lub wytwornych bankietach.

Czasochłonne potrawy

Mnogość potraw i finezja ich przygotowania często zachwycały. Potrawy, które nadal często mamy okazję widzieć i próbować mają wspaniałe kolory, często też zaskakującą formę podania lub konsystencję. Pomijając jednak tą zewnętrzną oprawę dochodzimy zawsze do meritum kwestii  kulinarnej, czyli do smaku. 

Sam wygląd lub też precyzja podania nigdy nie zrekompensują nam uchybień w smaku potrawy. Cóż z tego, że nasze danie główne będzie wyglądało jak małe dzieło sztuki. Możliwe, że zachwyci nas wzór talerza, misterny zawijas sosu, nieznana dotąd kompozycja roślin, lub forma mięsa, którego smak chcieliśmy poznać. Jeżeli nasze kubki smakowe nie będą przyjemnie uwiedzione smakowitością dania, nic już nie uratuje sytuacji.

Dla tego, coraz więcej znakomitych restauracji i szefów kuchni zachwyca się potrawami z naszego dzieciństwa lub dzieciństwa autorów danego dania. Wracają do łask zamykane kiedyś lokale serwujące dania kiedyś wydawać by się mogło banalne w smaku i wyglądzie. 

Łatwe w przygotowaniu i smaczne

Coraz więcej klientów takich miejsc zachwyca się delikatnością smaku pierogów leniwych, z wiejskiego sera i jajek z własnych hodowli. Urzeka nas smak, domowych pierogów, lepionych według babcinych przepisów. Rekordy popularności biją wszelkiego rodzaju domowe kiszonki i pikle. Możemy zachwycać się kwaśnością ogórków, lub czerwoną rzodkiewką w marynacie.

Kiedyś nasze stoły były może mniej bogate i zasobne, co nie znaczy, że potrawy jakie na nich gościły były mniej smaczne. Czasem do szczęścia brakowało nam tylko młodych ziemniaków, polanych masłem i posypanych świeżym koprem. Zapewne wielu z nas szuka nadal takich smaków.

Przeczytaj też: http://www.okser.pl/jakie-kosmetyki-warto-zabrac-ze-soba-na-plaze/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here