Kontroluj rozmiary porcji. Wiele wielkości porcji serwowanych w restauracjach lub nawet w domu jest dużo większe, niż powinny. W wielu krajach etykiety żywieniowe zawierają również wielkość porcji.

Użyj naczyń pomiarowych i skali kuchni, aby upewnić się, że porcje są zgodne z zalecaną porcją.

Aby uzyskać dokładność, użyj skali pomiaru. Niektóre pomiary mogą znajdować się w uncjach lub gramach, a nie w filiżankach lub mililitrach.

Jedzenie może być bardzo trudne. Często obsługują bardzo duże porcje i czasami porcje zmieniają się z dnia na dzień. Typowa restauracja ma na celu smak, a nie zdrowie – a często oznacza dużo tłuszczów, cukrów i takich w posiłku.

Niektóre restauracje (zwłaszcza sieciowe restauracje) publikują informacje o żywieniu online.

Niektóre wytyczne nadal istnieją, takie jak zdrowa część mięsa (o wielkości dłoni), które mogą być użyte, nawet jeśli nie można zmierzyć.

Sałatki w restauracjach mogą być „bombą kalorii” z ukrytym tłuszczem w niej – sałatka Caesar może skończyć się mając więcej tłuszczu i kalorii niż kawałek pizzy. Tylko dlatego, że istnieje wiele zieleni, nie zawsze jest lepszym wyborem. Proste sałatki ogrodowe z czystym (nie białym) sosem zazwyczaj są dobrym wyborem, ale uważaj na sałatkę z opatrunkami, serem, grzankami i innymi tłustymi tłuszczami.

Pamiętaj, że nigdy nie musisz jeść całej płyty. Jedz połowa żywności, aby osiągnąć cel kalorii, a następnie zapisać resztę na później. Możesz poprosić swojego serwera o połowę swojego posiłku w pudełku na wszystko, zanim wydasz swoje jedzenie.

Niektóre restauracje mają też lżejsze opcje w menu lub w połowie porcje dużych posiłków. Jeśli to możliwe, zlecić to lekkie menu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here