O prozdrowotnych właściwościach podrobów zwierzęcych przekonują nie tylko naukowcy, ale i dietetycy, którzy sugerują włączenie tego typu produktów to codziennej diety każdej dbającej o atrakcyjny wygląd osoby. Oczywiście mowa o ograniczonej ilości podrobów, które prócz korzystnych substancji odżywczych, zwykle zawierają również dużą ilość tłuszczu. Jakie podroby warto zatem włączyć do swojej codziennej diety i jakie korzyści może nam to przynieść?
Wątróbka najcenniejszym z podrobów
Choć wiele osób boi się jedzenia wątróbki, uważając ją za magazyn substancji toksycznych, to w rzeczywistości jest ona doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, miedzi i cynku, a także witamin z gruby B, witaminy A, D i E. Jeżeli cierpisz na anemię, porcja lekko podsmażonej wątróbki lub wątróbki zaserwowanej w formie salcesonu, ewentualnie innego przetworu mięsnego zawierającego wątróbkę, będzie niezwykle korzystna dla zwiększenia efektywności działania Twojego układu krwiotwórczego. Poza tym charakterystyczne przetwory mięsne, takie jak wspomniany salceson, zawierają w swoim składzie nie tylko wątróbkę, ale i wiele innych podrobów zwierzęcych. Te z kolei są nośnikiem innych, korzystnych dla ludzkiego zdrowia witamin i minerałów, występujących w podrobach w łatwo przyswajalnej przez ludzki organizm formie. Regularne jedzenie wątróbki lub jej przetworów, takich jak salceson, pasztet czy wątrobianka może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu hemoglobiny we krwi, zapobiegając anemii, a także w korzystny sposób wpłynąć na wiele innych funkcji ludzkiego organizmu.
Podroby dobrym źródłem białka
Poza dużą ilością łatwo przyswajalnych witamin i pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, podroby zwierzęce są również niezwykle cennym źródłem białka. Wspomniana już wcześniej wątroba, serca i inne podroby zwierzęca zawierają w swoim składzie mnóstwo aminokwasów oraz duże ilości tłuszczu, przez co powszechnie uznaje się je za produkty wysokokaloryczne. Jedzenie dużej ilości podrobów nie jest zatem zalecane osobom będącym na diecie. Jednak jeden czy dwa plastry salcesonu, pęto kaszanki czy 100g wysokiej jakości pasztetu z pewnością nikomu nie zaszkodzi, a pomoże uzupełnić zasoby organizmu w pierwiastki i witaminy niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.
Jeśli szukasz alternatywy dla suplementów diety z apteki, być może warto sięgnąć od czasu do czasu po dobrej jakości salceson, pasztet czy kaszankę. Korzystna dla Twojego zdrowia będzie również podsmażona na patelni wątróbka z cebulką. Pamiętaj jedynie o kaloryczności podrobów i spożywaj je w umiarze.
Artykuł zainspirowany został wysokiej jakości salcesonem dostępnym w sklepie: http://zdziadapradziada.pl/pol_m_Przetwory-miesne_Salceson-181.html.