Zmniejszyć lub wyciąć przetworzone potrawy. Przetworzona żywność przechodzi przez jakiś rodzaj obróbki w fabryce i zazwyczaj jest pakowana w pudełka, puszki, torby lub inne opakowanie. Często (chociaż nie zawsze) są one większe w tłuszczu, cukrze i soli, które mogą zapobiec utracie wagi. Mogą też brakować wielu składników odżywczych występujących w całej żywności. Powoli eliminuj przetwory spożywcze z diety, obcinając od dwóch do trzech przetworzonych przedmiotów dziennie. Wymień je na całą żywność, na przykład owoce, warzywa, orzechy i nasiona.
Wysoce przetworzona żywność jest wskaźnikiem, który może wykazywać wysokie niepożądane właściwości żywnościowe.
Ale tylko dlatego, że przetwory spożywcze niekoniecznie oznaczają, że tak jest. Istnieje wiele produktów spożywczych, które są w opakowaniach, które są dość dobre na zdrową dietę, takie jak mrożone warzywa, mrożone filety rybne lub popcorn.
Należy również pamiętać, że jedzenie, które nie pochodzi z worka, pudełka lub podobnego materiału może być niezdrowe. Brownie czekoladowe wykonane z ekologicznych składników od podstaw jest nadal brązowym.
W sklepie należy unikać przetworzonej żywności w korytarzach głównie przez zakupy na obwodzie, gdzie znajdują się produkty, nabiał, mięso i owoce morza oraz piekarnia. Wybierz tylko elementy, które są nisko przetworzone z korytarzy, takie jak korytarz do gotowania.
Zrób posiłki od zera przed upływem czasu i zamrażaj je w rozmiarach porcji, które mają być spożywane w ciągu tygodnia. Zupy domowej roboty z mnóstwem warzyw są wspaniałą opcją na zamrażarkę.
Poszukaj żywności, które mają trzy lub mniej składników na liście składników, aby uniknąć wysoce przetworzonych przedmiotów.