Bardzo wiele osób wyprawiając przykładowo przyjęcia urodzinowe, decyduje się na zakupienie gotowego tortu urodzinowego. Zrobienie tego ciasta kojarzy im się ze skomplikowaną oraz czasochłonną pracą, dlatego wybierają prostszy sposób i decydują się na zakup ciasta urodzinowego w cukierni. Nic bardziej mylnego. Tort niczym się nie różni od zrobienia każdego innego ciasta i wbrew pozorom nie zajmuje tak dużo czasu jak to sobie większość z nas wyobraża. Mając przepis oraz kilka podstawowych produktów w naszej kuchni, bez najmniejszego problemu wyczarujemy przepyszny tort urodzinowy.
Pierwszym etapem zrobienia tortu jest upieczenie biszkoptu. Przepis na biszkopt bez problemu znajdziemy w każdej książce kucharskiej oraz na kulinarnych stronach internetowych. Do przygotowania biszkoptu będziemy potrzebować siedmiu jajek w temperaturze pokojowej, jedną szklankę mąki pszennej, jedną szklankę cukru oraz około jedną trzecią szklanki mąki ziemniaczanej. Składniki należy połączyć dokładnie w taki sposób jaki jest przedstawiony w przepisie. Niewiele osób wie, że tajemnicą udanego biszkoptu jest to w jaki sposób będziemy miksować ciasto. Należy to robić okrążenia mikserem w jednakowym tempie oraz cały czas ucierać ciasto w jednym kierunku.
Największa trudnością, z jaką się spotykamy podczas robienia właśnie tego ciasta, to jak zrobić bitą śmietanę aby była ona odpowiedniej konsystencji. Najczęściej w przepisach znajdziemy radę, aby to ubitej śmietany dodać serek mascarpone lub specjalny proszek często spotykany pod nazwą śmietan fix, który utrzyma nasza bitą śmietanę w odpowiedniej konsystencji.
Jak widać, przyrządzenie prostego tortu urodzinowego nie wymaga od nas nadzwyczajnych zdolności cukierniczych. Jeśli będziemy się ściśle trzymać przepisu, to z całą pewnością wyjdzie nam perfekcyjnie. Poza tym ciasta domowe zawsze są o wiele lepszym wyborem niż kupowanie gotowego ciasta, głównie z uwagi na to, że mamy wpływ na to jakiej klasy produkty zostaną użyte do upieczenie i wykonania naszego tortu.