Skuteczne odchudzanie

Odchudzanie to żmudny i trudny proces, ale już dawno wiadomo, że wcale nie wymaga, aż takich wyrzeczeń, jak się nam kiedyś wydawało. Głodówki zdecydowanie wychodzą z mody. Choć nadal trwa spór pomiędzy dietetykami o to, czy głodówki faktycznie mogą pomóc w oczyszczaniu organizmu z toksyn. W przypadku diet odchudzających zdecydowanie lepiej jest zaufać samemu sobie, bo nasz organizm wie, czego tak naprawdę mu potrzeba.

O czym pamiętać?
Kiedyś uważano, że tłuszcz jest w diecie zbędny, wiec diety opierały się o same niemal warzywa i owoce. Dziś już dokładnie wiemy, że takie podejście jest błędne, bo tak naprawdę tłuszcz wcale nie tuczy. Najbardziej niekorzystne dla naszego organizmu są węglowodany, które to właśnie odkładają się w naszym organizmie w postaci słynnych wałeczków.

Wiadomo już, że każda dieta, również ta odchudzająca, powinna być zrównoważona i zbilansowana. Warto wybierać produkty mądrze i eliminować te składniki pokarmowe, których nie potrzebujemy. Ale nie należy absolutnie odstawiać produktów z konkretnych kategorii zupełnie. To się mija z celem.

Zawsze należy pamiętać o regularnym jedzeniu. Tę zasadę znamy od dawna, ale wciąż ciężko jest nam jej przestrzegać, bo nie sprzyja temu szybkie tępo życia i masa codziennych obowiązków.

Co jeść na diecie odchudzającej?
Odpowiedź brzmi: wszystko, ale w rozsądnych ilościach. Idealnym rozwiązaniem dla zabieganych są zupy, bo można je przygotowywać zawczasu i mamy cała game możliwości, aby taką zupę dopasować do naszych upodobań. A najważniejsze jest to, że każdą zupę można odchudzić. Zupa na odchudzanie powinna zawierać mnóstwo warzyw, ale też misą, oraz cenne tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin. Zupy są sycące i pożywne. Dzięki nim można czuć się zawsze zdrowo najedzonym, bez konieczności rezygnowania z ulubionych składników. Zupę przygotujemy na zapas i z łatwością zabierzemy do pracy lub szkoły w specjalnym, szczelnym pojemniku. Na koniec prezentujemy przykładowy przepis na zdrową i pyszną, dietetyczną zupę.

Warzywna zupa odchudzająca
– dwa średnie udka z kurczaka,
– dwie marchewki,
– dwie pietruszki,
– seler korzeniowy,
– cebula,
– kawałek pora,
– zielona i żółta fasolka szparagowa,
– brukselka,
– brokuł,
– kalafior,
– cukinia,
– ziemniaki,
– natka pietruszki,
– kilka łyżek jogurtu naturalnego,
– przyprawy.

Przygotowanie zupy zaczynamy od zagotowania kilku litrów wody i wstępnego obgotowania udek. Z powierzchni gotującego buliony ściągamy szumowinę i przy okazji nadmiar tłuszczu. Marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz cebulę podsmażamy na suchej patelni, aby lekko się zrumieniły. Zupa nabierze wówczas głębszego smaku z nutą wędzonki.

Warzywa wrzucamy do wywaru i gotujemy na bardzo małym ogniu około godziny. Następnie dorzucamy pozostałe warzywa, które wcześniej dokładnie myjemy i obieramy, oraz kroimy na cząstki podobnej wielkości, aby równo zmiękły. Nie należy ich gotować zbyt długa, aby zachowały lekką chrupkość.

Zupa jest prawie gotowa. Wystarczy teraz lekko ja doprawić, najlepiej samą solą i odrobiną pieprzu, oraz zabielić jogurtem naturalnym.

http://www.zdrowakroplakrwi.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here